Evolució de La Petite Messe Solennelle – febrer 2022
Sonovi | Posted on |

Tallers de preparació de la Petite Messe Solennelle de Rossini dels dies
29 de gener i 11 de febrer
Cor Transfronterer de Cerdanya
Escola “Alfons I” (Puigcerdà) |
amb l’Anne Laure Touya (Soprano) i el Paul Cremazy (Tenor) |
Acompanyament Piano: Nicolas Licciardi

Quin és l’objectiu d’aquests tallers?
Represa dels tallers d’aprenentatge
Després de les festes de nadal, hem représ el treball d’aprenentatge de l’obra de Rossini. La Petite Messe Solemnelle demana molt d’esforç i dedicació als coristes. Els moviments són llargs i difícils, per aquest motiu els membres del CTC han d’arribar als tallers amb les seves parts ben apreses.
El treball personal dels coristes
El cor està compost per 4 veus que canten simultàniament. Cada veu interpreta una línia melòdica diferent de les altres, però que juntes produeixen l’harmonia. Però això tampoc és sempre així, ja que depèn de l’escriptura amb la que està composta l’obra. En aquesta hi trobem diferents moviments escrits en contrapunt. Amb aquest estil d’escriptura les veus produeixen motius semblants alternadament l’una darrere de les altres com si s’escapessin entre elles. La dificultat del cantaires consisteix en definir cada part afegint-hi la interpretació amb l’ajuda dels canvis de dinàmica i de tempo. Aquest treball de preparació personal ha de permetre de coordinar les veus en els tallers de preparació de manera a acabar de treballar la musicalitat de l’obra amb el cor.


Què trobem en aquesta obra?
L’obra de Rossini conté 3 moviments escrits en estil de fuga. El primer és el Kyrie amb el que comença l’obra i està inspirat en l’escriptura de Palestrina. El Cum Sancto Spiritu i el Resurrexit sí que estan escrits en forma de fuga seguint la estructura d’aquesta forma musical. Aquest 3 moviments repartits de forma equilibrada dins de l’obra comporten la part més tècnica pel cor i en que centrem tres quartes parts dels esforços per perfeccionar-los.
Stéphane Delincak

Divendres 11 de febrer, primer assaig amb e director Stéphane Delincak
Primer contacte entre el CTC i el director que conduirà l’obra que estem treballant.
De seguida ens va començar a transmetre el caràcter de cada moviment i alguns els vàrem començar a produir al tempo definitiu i, ja cal que ens calcem!

El nostre director: Stéphane Delincak
Stéphane DELINCAK a fet els estudis de fagot barroc i d’acompanyament de piano a Montalban. Ha fet estudis de Musicologia a la Universitat de Tolosa, Le Mirail.
Ha format el conjunt vocal i instrumental A BOUT DE SOUFFLE que dirigeix i amb el qual des de l’any 2010 monta òperes (Platée et Anacréon de Rameau; Actéon de Charpentier, The Fairy Queen de Purcell), espectacles amb obres de Monteverdi, Fauré, Bach i Vivaldi, però també concerts amb obres de Poulenc, Bach o Delalande. Des del setembre del 2015, intervé en la formació del Diploma Nacional Superior del Músic a l’Institut Superior de les Arts de Tolosa. Ha fet cursos de direcció amb directors de cor i d’orquestra com Georg Grün o Frieder Bernius.
Afegeix aquí el text de capçalera
Assaig general, dissabte 4 de juny del 2022 a les 21h.
Concert, diumenge 5 de juny del 2022 a les 17h