Petite Messe Solennelle – Taller de març 2022
Sonovi | Posted on |

Tallers de preparació de la Petite Messe Solennelle de Rossini dels dies 12 i 13 de març
Cor Transfronterer de Cerdanya
amb l’Anne-Laure Touya (Soprano) i el Antonio Guirao (Baríton) |
Acompanyament Piano: Nicolas Licciardi
Un cap de setmana molt tècnic!
La Messe Solennelle de Rosini, com diem a cada vegada que en parlem, és molt llarga i alhora molt tècnica. Les fugues tenen moltes parts de llargada considerable dedicades a vocalitzacions basades en la paraula “Amen”. Això no ajuda a orientar al corista, ja que en molte ocasions l’única referència de la que disposen és de la part musical i molts d’ells no son lectors.
ET RESURREXIT – Un os dur de rosegar!
Aquesta part de la missa es troba passat l’equador de l’obra i és la part més llarga de tota l’obra. Per fer-nos una idea podem observar el nombre de pàgines necessàries per l’edició RICORDI que utilitzem. Comença a la pàgina 129 i s’acaba a la 173. En total són 44 pàgines en la que el cor és pràcticament omnipresent! Pels coristes és molt tècnica i física.
El tema, anomenat subjecte en una fuga es basa en el text:
Et vitam venturi sæculi. Amen – I la vida del món que ve. Amén. (Gràcies Google!)
El desenvolupament de la fuga es basa en la paraula Amen. Dues síl·labes que donen per escriure al compositor pàgines de vocalitzacions amb finals espectaculars, brillants i amb una potència que demanen una inversió d’energia que posa a prova als nostres intèrprets.
En aquesta imatge podem veure la predominança dels Amen respecte al Subjecte sense saber de música:

L’Antonio i l’Anne-Laure ens han fet treballar en detall cada passatge. Un treball de fons veu per veu en el que s’han donat eines per acabar d’assimilar aquesta part de la missa.




En qualsevol cas és una tasca que encara no s’ha acabat i en la que els coristes han d’aportar de la seva part
Treball personal de preparació a casa:
Aprendre’s de memòria per poder mirar el director sense interrupcions:
- La part del Christe de l’inici (p9 & p10) tenint molt en compte les duracions de les notes dels finals. Aquest passatge és a cappella amb entrades en imitació. Una escriptura que fa referència l’estil de Palestrina i que és prèvia a l’escriptura de la Fuga.
- El Sanctus p180, aquesta part és menys complexa pel cor, però s’ha d’estar atent, ja que el diàleg entre els solistes i el cor es faci amb fluïditat.
En aquests dos casos és imprescindible de mirar en tot moment al director – Stéphane Délincack
També ens hem de mirar amb atenció el principi de l’Et Resurrexit p129
Tornem a parlar-ne una altra vegada! No l’hem evocat gaire d’aquesta part inicial entre les pàgines 129 i 149. Aquí els intercanvis es fan entre les parts vocals i les instrumentals i les vocals van alternades intervencions del cor i dels solistes. El cor ha d’entrar en bloc de forma molt neta amb cadascuna de les veus molt segura perquè la polifonia soni dins de l’harmonia sense alteracions inesperades.
I per últim, revisar la resta de l’obra. Estem arribant al tram final i ja cal que comencem a produir-la sencera per treballar els canvis de tempo i les dinàmiques.
Assaig general, dissabte 4 de juny del 2022 a les 21h.
Concert, diumenge 5 de juny del 2022 a les 17h